Månedens BETONG PROFIL!

Norsk Betongforening ønsker å vise hvor variert og spennende vår bransje er og vi ønsker å vise frem dyktige og engasjerte personer som kan være til inspirasjon for andre, og vi har derfor startet en spalte som heter Månedens Betongprofil, og profilen for juni er: KLAARTJE DE WEERDT!


Foto: Ole M. Wold

Professor ved Institutt for konstruksjonsteknikk på NTNU, Klaartje De Weerdt er en svært populær foreleser, ikke bare på NTNU men også på Norsk Betongforening sine kurs. Hennes entusiasme for betong og faget smitter. Klaartje sin fagkunnskap og faglige nysgjerrighet har bidratt til å løfte faget både i Norge og internasjonalt. Ikke så rart da kanskje at hun nylig mottok den prestisjetunge Robert L’Hermit-medaljen, som deles ut av den internasjonale foreningen for forskning innen byggematerialer, RILEM

 

Hvordan havnet du i betongbransjen/hvorfor hadde du lyst til å jobbe med betong

Farmor pleide å si at jeg ble født med en murstein i magen. Med dette mente hun at jeg var født for å jobbe i byggebransjen. Min farfar, oldefar, og tippoldefar var entreprenører i Belgia som bygget alt fra sykehus, til flyplasser og veier. Jeg er vokst opp med å høre røverhistorier om alt familien har vært med på å bygge, så det er bygging som gjelder.

Men, jeg gikk ikke helt i fotsporene til farfar. Et år som utvekslingsstudent i Trondheim endret skjebnen. Jeg ble ferdig med masteroppgaven som jeg skrev i samarbeid med SINTEF, akkurat i det det store COIN-prosjektet startet. Det var da jeg lot meg friste av mine SINTEF-kollegaer til å ta en doktorgrad på det som skulle gi det teoretiske grunnlag for lavkarbonsementen. Da var det gjort.
Jeg var både fristet av Norge og av betongforskning. Det var ingen vei tilbake…

 

Hva liker du ved jobben din og hva er det som driver deg?  

Det beste jeg vet er å jobbe sammen med studenter, både master- og PhD-studenter. Å være en støttespiller i læringsprosessen, en diskusjonspartner og å være vitne til utviklingen de går gjennom. Det er så gøy.  Jeg liker også å forske og å lære nye ting. Det er skikkelig digg å forstå noe nytt, å oppdage noe, eller kunne forklare noe. Det artigste er å kunne gjøre det sammen med andre.


Foto: Ole M. Wold

 

Hva er det som får deg til å føle at du har en virkelig god dag på jobben?  

Det å se at studentene gjør det bra både på universitetet, men også etterpå i arbeidslivet, det gjør meg kjempeglad. En skikkelig bra faglig diskusjon, kan også gjøre at jeg elsker jobben min.
Jeg føler meg også veldig heldig som jobber i en konkret, jordnær og inkluderende betongbransje. Det er en bransje der det er mange muligheter for de som har lyst til å bidra.

 

Hvilke egenskaper kreves for å gjøre en god jobb i denne bransjen?

Det å ha lyst å samarbeide med andre. Betong er et ekstremt komplekst materiale. Det skjer mye utvikling på mange forskjellige plan; produksjon, pumping, støpbarhet, sement, tilslag, tilsetningsmaterialer, herdeteknologi, armeringskorrosjon, reparasjon, frost, ASR, kloridinntrenging osv. Det er umulig å kunne alt, så det er alfa-omega å samarbeide og å dele kunnskap.

Jeg fikk tidligere i år en utmerkelse fra RILEM for forskningen min innenfor bestandighet. Jeg ser på det som en annerkjennelse for alle de kloke betongforskere, praktikere, og motiverte studenter jeg har hatt gleden av å jobbe sammen med og som har gjort at jeg har fått den internasjonale annerkjennelsen.  (red anm: her kan du lese om Rilem-prisen)

I forbindelsen med den utmerkelsen, har jeg blitt spurt om å sitte som internasjonal ekspert i TAC (technical advisory committee) til RILEM. Et slikt engasjement vil gi meg et innblikk i hvordan RILEM fungerer og gi meg mulighet til å påvirke framtiden til RILEM. Det er virkelig en ære å representere den norske betongbransjen i RILEM. Dette blir kjempespennende.


Foto: Ole M. Wold

 

Hva er det morsomste du har vært med på i jobbsammenheng?

Aarhønen, linjeforeningen for bygg og miljø ved NTNU organiserer hvert år en revy. Som de lager helt fra scratch. For et par år siden, fikk jeg en personlig invitasjon, og ble satt på første rad. Og da fremført de en råkul ode om betong. Det var så tøft. Mitt lille betonghjerte smeltet.

 

Hva fyller du fritiden din med når du ikke holder på med betong?

Jeg er medlem i Trondheims triatlon klubb. Det betyr at en god del av fritiden går med på  svømming, sykling og løping, og på vinteren er det skigåing det går i. Det er ikke at jeg noe særlig flink i noe av det, men det er en god unnskyldning for å kunne spise masse god mat, og spandere tid ute sammen med venner.


Privat bilde

 

Månedens Betongprofil er ny spalte på www.betong.net hvor vi ønsker å vise hvor variert og spennende vår bransje er og vi ønsker å vise frem dyktige og engasjerte personer som kan være til inspirasjon for andre, så send gjerne en epost til nb@tekna.no hvis du har forslag til hvem vi kan intervjue.

Del saken