Månedens BETONG PROFIL!

I Norsk Betongforening sin serie månedens betongprofil trekker vi frem personer hvis karriere eller personlige engasjement kan være til inspirasjon for andre og vi ønsker å vise hvor spennende de ulike jobbhverdagene i vår bransje kan være. Månedens Betongprofil, og profilen for september er: THOMAS BECK!

Denne månedens betongprofil er en av ildsjelene i Norsk Betongforening. Han er leder for miljøkomiteen, deltar aktivt i arbeidet med rapporter og publikasjoner samt bidrar med undervisning på kurs og med foredrag i ulike fora. I 2019 fikk han foreningens innsatspris der hans faglige engasjement, innsatsvilje og alltid gode humør ble fremhevet i begrunnelsen. Denne uken er han med som foreleser på kompetansekurs S2 sprøytebetong i regi av NB.

Bli bedre kjent med månedens betongprofil Thomas Beck, en ekte fagentusiast!

 

Hvilken stilling har du?

Jeg har egentlig flere stillinger: Jeg er Produktsjef for tilsetningsstoffer til betong og FoU-sjef og dermed ansvarlig for å lede et laboratorium med tre personer og lede produktutviklingen til Mapei innenfor tilsetningsstoffer. I tillegg er jeg også Mapeis lokale representant for Sementadditiver. Dette er noe Mapei har produsert og levert i vårt lokale marked siden 2008. Den største produktgruppen innen Sementadditiver er malhjelpemiddel (på engelsk: Grinding Aid), som er flytende kjemikaler som tilsettes under mølling av sement. Mapei leverer malhjelpemiddel til alle HeidelbergCements fabrikker i Norge og Sverige.

 

Hva gjør du på en normal arbeidsdag?

Min arbeidsdag kan inneholde veldig mye forskjellig. Normalt blir det blant annet en del reising til kunder for å være med på testing og utprøving av kanskje nye produkter, men dette har det selvsagt vært mindre av det siste 1,5 året.

I vår FoU Betonglab gjør vi også en del tester for kunder, som kanskje ønsker å få dokumentert spesielle parametere, eller vi bistår kunder som f.eks. skal bytte tilslag. Da hender det at vi gjør betongblandinger som testes i vårt rheometer og kan da vi flyteskjærspenning og plastisk viskositet i betongen. To betonger som tilsynelatende ser like ut når man tester synkmål kan oppnå ganske forskjellig resultat i rheometeret. Høyere flyteskjærspenning og plastisk viskositet betyr at man må tilføre betongen mer energi for å få den til å flyte. Dette vil være utslagsgivende på f.eks. betongens pumpeegenskaper.

Hverdagen er veldig variert og ofte ender man opp med å måtte «hive seg rundt» og løse noe akutt. Jeg er også veldig glad for at vi som jobber i FoU- avdelingen hos Mapei har fått lov til å være på arbeidsplassen under hele pandemien. Å gjøre tester og forsøk med betong er ikke så enkelt å gjennomføre på hjemmekontor.

 

Hvordan havnet du i betongbransjen/hvorfor hadde du lyst til å jobbe med betong?

Det var tilfeldig. Jeg er utdannet Prosessmetallurg og min første jobb var i Elkem – der jeg i løpet av drøye tre år jobbet med drift, produksjon og prosessoptimalisering på smelteverk. Den gang jobbet og bodde jeg i Trøndelag, og min samboer (også østlending) abonnerte på lokalavis (Hamar Arbeiderblad) der jeg kom over en arbeidsannonse fra Rescon Mapei. Vi hadde snakket om å flytte sørover. Jeg hadde aldri hørt om Rescon Mapei før, men sendte inn en søknad og fikk jobb. Dette var i 2002 og siden har jeg jobbet med sement- og betongteknologi, i tre forskjellige firma; Rescon Mapei/Mapei fra 2002 – 2014 og kom tilbake til Mapei i starten på 2019. I tillegg Skedsmo Betong fra 2014 – 2016 og Normet fra 2016 – 2018.

 

Hva liker du ved jobben din og hva er det som driver deg?  

Det er flere ting, men jeg å fremheve følgende:

  • Dagens brennhete tema Bærekraft syns jeg er veldig spennende. For det første er dette noe både markedet og samfunnet for øvrig er veldig opptatt av. Det virker som det er mye lettere og komme med forslag til forbedringer nå om dagen, fordi alle er så mye mer «på hugget» i forhold til å teste og implementere tiltak som går på bærekraft og miljø. Det er også veldig artig å kunne være med å påvirke utviklingen og føle at man bidrar med å dra industrien i riktig retning. Jeg må vil fremheve at min arbeidsgiver virkelig ønsker å satse på bærekraft og ønsker å investere i produkter, utstyr og personell som gjør oss rustet til å arbeide med dette viktige feltet i årene fremover. Vi opplever en voldsom økt interesse for bærekraft og miljø.
  • Jeg blir også trigget av å kunne bidra med løsning av problemer og utfordringer for kunder. Det å få et skikkelig «spesialoppdrag» med en utfordrende og kanskje ny måte å bruke betong på, der man må sette seg ned og kombinere løsninger og produkter for å tilpasse betongen til utfordringen, det er artig. Og når man finner en løsning som fungerer både på lab og i full skala så er det utrolig artig og inspirerende.
  • Å trives på arbeid handler selvsagt også om det sosiale. Å ha gode kolleger og et godt bedriftsmiljø er helt nødvendig. Mapei satser virkelig stort på teknologi og vi har et godt team av folk som kommuniserer og jobber godt sammen.

 

 

Hva er det som får deg til å føle seg virkelig fornøyd på jobben?  

Dette henger godt sammen med svar i forrige spørsmål. Følelsen man får når man har gjort en god jobb, og fått noen spennende og positive resultater, som kan omsettes i ny teknologi, bedre miljø, bedre økonomisk inntjening, god teknisk bistand til kunde, osv… er alltid med på gjøre meg fornøyd.

 

Hvilke egenskaper kreves for å gjøre en god jobb i denne bransjen?

Både i tilsetningsstoffproduksjon og generelt i betongbransjen er kunnskap en forutsetning for å kunne gjøre en god jobb. I tillegg er erfaring og kjennskap til hva kunder gjør av avgjørende betydning for at man skal drive utvikling som går i riktig retning. At jeg selv har jobbet for betongprodusenten Skedsmo Betong (2014 – 2016) har utvilsomt gitt meg masse praktisk erfaring som jeg opplever som verdifull i min nåværende jobb.

 

Hva er det morsomste du har vært med på i jobbsammenheng?

Dette er vanskelig å svare på…, men jeg har lyst til å fremheve to prosjekter:

STC – Shotcrete Test Centre, som vi bygde opp og ferdigstilte i 2011. Jeg var prosjektleder og det var en annerledes aktivitet, men resultatet ble veldig bra – og det at Mapei har en egen lab med en 0,5 m3 blandemaskin, fullskala betongpumpe og sprøyterobot er vanvittig artig. Å utvikle produkter til sprøytebetong er vanskelig i lab og det å ha eget fullskala utstyr til å teste er selvsagt artig.

Jeg må også trekke frem prosjektet «Frølageret» på Svalbard. I dette tilfellet fantes ingen betongfabrikk og Mapei utviklet og leverte tørrmørtel i bigbag, sammen med bigbag med 4-8 mm grus. Dette ble mixet i en betongbil og blandet med vann, tilsetningsstoff og fiber på stedet og ble sprøytet på bergoverflate med permafrost.

 

 

Hva fyller du fritiden din med når du ikke holder på med betong?

Jeg slipper å kjede meg på fritiden. Jeg er gift og har to barn på 8 og 13 år, og vi hus, hage og hytte i Valdres og det er alltid noe å være med på og noe å vedlikeholde eller bygge.

Jeg drev aktivt med langrenn i barne- og ungdomsårene, men la opp da jeg var 17 år. Jeg er fortsatt veldig glad i å gå på ski og går noen turrenn hver vinter. Dette tar jeg som treningsmotivasjon, men føler jeg aldri får nok tid til å trene hele året. Jeg skulle gjerne vært i enda bedre form. Jeg har gjennomført 20 Vasalopp så langt, men begynner nå å nærme meg 30 renn, som gjør at man bli veteran og får oransje startnummer. Dette er nå et mål!

I tillegg driver jeg litt med småviltjakt på hare, skogsfugl og rype.

 

 

Nå er sommerferien over for de fleste. Hva har du gjort i sommer?

I sommer som i fjor, har vi vært på ferie i eget land. Vi har besøkt foreldre/besteforeldre, vært på hytta og vært på noen turer. I tillegg har jeg holdt på med flere prosjekter hjemme, bl.a. skiftet tak på huset.

 

Månedens Betongprofil er ny spalte på www.betong.net hvor vi ønsker å vise hvor variert og spennende vår bransje er og vi ønsker å vise frem dyktige og engasjerte personer som kan være til inspirasjon for andre, så send gjerne en epost til nb@tekna.no hvis du har forslag til hvem vi kan intervjue.

Del saken