Månedens BETONG PROFIL!

I Norsk Betongforening sin serie månedens betongprofil trekker vi frem personer hvis karriere eller personlige engasjement kan være til inspirasjon for andre og vi ønsker å vise hvor spennende de ulike jobbhverdagene i vår bransje kan være. Månedens Betongprofil, og profilen for oktober er: MAREN-IREN KVIA!

Denne månedens betongprofil er en av de yngre kreftene i betongmiljøet,  Maren-Iren Kvia er en jærbu med bena på jorda og bein i nesa. Hun er byggeleder i Kruse Smith Entreprenør og sitter i Norsk Betongforening sitt styre. Maren-Iren er aktiv både i YBN og i den lokale medlemsgruppa i Stavanger og arrangerte nettopp ekskursjon til SUS- Norges største byggeplass. Bli kjent med månedens betongprofil Maren-Iren Kvia.

 

Kan du fortelle hvilken stilling du har og litt konkret om hva du jobber med på en vanlig (eller uvanlig) arbeidsdag.

I Kruse Smith Entreprenør (KSE) har jeg stilling som Byggeleder. Det betyr at jeg har fast base ute på byggeplass. Jeg er privilegert som har fått vært med på noen av de mest spennende prosjektene KSE har hatt de siste årene. Mitt siste prosjekt jeg er med på nå er Nye SUS i Stavanger. På dette prosjektet har jeg nå vært i godt 1,5 år. Som byggeleder på et så stort prosjekt har jeg ansvaret for 2 bygg som skal oppføres og våre arbeider der som i hovedsak er betongarbeidene. Jeg bruker mye av tiden i det daglige på å administrere driften på byggene med formann, bas og resten av arbeiderne. Siden mitt «yndlingsfelt» er betongarbeidene på prosjektet har jeg også kommunikasjonen mot blandeverk i forhold til leveranser og betongen og oppfølgingen av betongelement-leveransene.

 

Hvordan havnet du i betongbransjen/hvorfor hadde du lyst til å jobbe med betong

Jeg er så heldig at jeg har fått betongen «inn med teskje» siden jeg var liten. Min far Tor Magne Kvia jobbet i den tiden som betongteknolog og jeg fikk være med på utallige turer til byggeplasser for å ta prøver og følge med på leveransene. Så kom tiden på ungdomsskolen at jeg skulle søke videregående, det endte litt tilfeldig opp med byggfag så fra der var veien klar. Jeg gikk ferdig vgs og tok deretter 2 års læretid med fagbrev i betongfaget. Videre fugte Teknisk Fagskole og til slutt endte jeg opp hvor jeg er i dag. Angrer ikke en dag, Y-veien er absolutt til å anbefale!

 

Hva liker du ved jobben din og hva er det som driver deg?  

Jeg tror det jeg liker best er kulturen i bransjen og det at bransjen hele tiden er i utvikling. Folkene er fantastiske og det er alltid noe nytt å lære. Jeg liker når det er mye som skjer, store prosjekter og mye folk. Det er veldig interessant å samarbeide og treffe på nye firma for å da videre utveksle erfaringer, utfordringer og kunnskap med andre. 

 

Hva er det som får deg til å føle seg virkelig lykkelig/fornøyd på jobben?  

Det må jo selvfølgelig være å føle mestringsfølelsen når en får noe til, ikke bare alene, men som et team både med kolleger og samarbeidspartnere. Nye SUS er et eksempel på dette. Vi satt for 1,5 til 2 år siden og brukte utallige timer for å planlegge og tilrettelegge for hvordan betongarbeidene skulle utføres på Norges største byggeplass. Vi var bekymret og så på alle tingene som kunne gå galt eller for ting vi hadde glemt. Nå sitter vi her, er snart i mål med prosjektet og kan klappe oss på skuldrene og si vi var flinke. Ting har gått bra akkurat som vi håpet på og alle timene vi brukte på planlegging har betalt seg. Selvfølgelig er det jo også de små tingene i hverdagen som gjør at jeg er fornøyd med jobben; flinke folk, kjekke ting, lærerike ting og god humor.

 

Hvilke egenskaper kreves for å gjøre en god jobb i denne bransjen?

Generelt tror jeg det er viktig å være interessert, like utfordringer og vite at uansett så blir man aldri utlært. I forhold til det å gjøre en god jobb som ung kvinne i et mannsdominert yrke så tror jeg det er viktig å forstå at det faktisk er et mannsdominert yrke og forstå at av og til kan det komme en kommentar eller to som er lite gjennomtenkt ut av det blå uten at det skal ødelegge dagen. Er det noe som ikke passer seg så ta det opp med det samme og ikke la det gnage over tid.

 

Hva er det morsomste du har vært med på i jobbsammenheng?

Det første morsomme jeg fikk oppleve var jo når jeg mottok fagbrevet og var ferdig med læretiden. Da var jeg veldig stolt. Ellers har det vært veldig kjekt de gangene jeg har fått være med på nye spennende ting som gjerne ikke er gjort like ofte. Eksempel på det var når vi bygget Langevatn Vannbehandlingsanlegg og vi fikk prosjektimportert CemIII/B-sement med 68% slagg fra Nederland til 25 000m3 betong grunnet høye krav til vanntetthet, eller her på Nye SUS når vi fikk prøve ut å støpe 1200 m3 med tungbetong for første gang i regionen på lang tid.

 

Hva fyller du fritiden din med når du ikke holder på med betong?

Med to barn på 2 og 5 år er det lite jeg får bestemme om hva fritiden skal fylles med. Jeg er oppvokst på gård som foreldrene mine ennå driver. Jeg liker godt dyr og har alltid vært en «hestejente». Det blir dermed at vi tilbringer mye av fritiden på gården med hestene og kyrne, veldig kjekt at det som regel alltid er noe en kan hjelpe til med der, så fritidsproblem blir det lite av…

 

Du er en av ildsjelene i NBs lokale medlemsgruppe i Stavanger, i YBN og du sitter i NB sitt styre. Hvorfor er du engasjert i faglig foreningsarbeid og hva gir det deg personlig?

Jeg er opplært med at en skal aldri si nei til noe dersom det er noe som virker interessant. Så litt tilfeldigheter var det når jeg endte opp der jeg gjorde, men nå etter å ha vært med en stund så ser jeg hvor viktig det er for bransjen at vi har slike grupper og foreninger her i landet. Bare det å samle nettverk og treffe folk for å utveksle erfaringer tror jeg er viktig. Det gir meg veldig mye å se hvor lite som skal til for å gi tilbake så utrolig mye til bransjen

 

Månedens Betongprofil er ny spalte på www.betong.net hvor vi ønsker å vise hvor variert og spennende vår bransje er og vi ønsker å vise frem dyktige og engasjerte personer som kan være til inspirasjon for andre, så send gjerne en epost til nb@tekna.no hvis du har forslag til hvem vi kan intervjue.

Del saken