Månedens BETONG PROFIL!

I Norsk Betongforening sin serie månedens betongprofil trekker vi frem personer hvis karriere eller personlige engasjement kan være til inspirasjon for andre. Vi ønsker å vise hvor spennende de ulike jobbhverdagene i vår bransje kan være. Malene Sommerstad er nestleder i YBN og ivrer for at unge i bransjen skal bli kjent med hverandre og få innblikk i hverandres fagområder. Hun synes det er spennende at man virkelig kan gjøre en forskjell når man jobber med verdens mest brukte bygningsmateriale og brenner for at bransjen skal være fremoverlent og kontinuerlig jobbe med forbedring. Bli kjent med Malene Sommerstad!

Velkommen til månedens betongprofil og la oss bli bedre kjent med Malene Sommerstad!

 

Kan du fortelle hvilken stilling du har og litt konkret om hva du jobber med på en vanlig (eller uvanlig) arbeidsdag.

Jeg har hatt tre forskjellige stillinger siden jeg ble ferdig utdannet. Først jobbet jeg som betongteknolog hos en betongleverandør. Etter det jobbet jeg en god stund som rådgiver innen betongrehabilitering. I dag jobber jeg som prosjektleder i Rambøll med mange ulike prosjekter. En fellesnevner for de fleste prosjektene mine er at de omhandler rehabilitering eller betong på en eller annen måte.

En helt vanlig arbeidsdag for meg er at jeg enten starter dagen med befaringer og tilsyn på byggeplasser, eller at jeg leder eller deltar i arbeidsmøter med rådgivere og byggherrer. De siste månedene har jeg fulgt opp en entreprenør som støper betongfundamenter som koordinator for utførelsen, og har ukentlig eller annenhver uke vært på befaringer hos dem. Jeg er også med-disiplinleder for RIB på betong for et stort prosjekt i Drammen. Denne uken har jeg oppstart på et fasaderehabiliteringsprosjekt av en fredet og vakker bygning der jeg skal være prosjektleder og koordinator for utførelsen.

 

Hvordan havnet du i betongbransjen/hvorfor hadde du lyst til å jobbe med betong?

Det spørsmålet er det litt morsomt å svare på, fordi det eneste jeg trodde jeg visste da jeg gikk mitt første år på Bygg- og Miljøteknikk på NTNU i Trondheim var at jeg i hvert fall ikke skulle jobbe med betong. Jeg trodde at betong var et snevert og kjedelig fagfelt, og at «betong bare var betong». I løpet av et par år hadde jeg oppdaget hvor spennende det var med at det finnes uendelig mange typer betonger, med ulike egenskaper og utseender. At håndverket bak det å støpe et pent betonggulv eller en pen betongvegg er en kunst som krever at alle parter underveis vet hva man driver med. Betong er jo på mange måter fundamentet i samfunnet vårt, det er noe nesten alle har et forhold til og en mening om. At det er verdens mest brukte materiale og at det står for en stor del av verdens CO2-utslipp gjør jo også at bevissthet, kunnskap og forskning på betong er ekstremt viktig.

 

Hva liker du ved jobben din og hva er det som driver deg?  

Det som er mest spennende med arbeidshverdagen min i dag er at jeg har ulike roller i de prosjektene jeg jobber i. Jeg er glad i en dynamisk hverdag og at det er en fin balanse mellom å jobbe selvstendig og i team. Det som driver meg er nok å løse problemer eller å være den som sørger for at noe gjennomføres og løses. Det gjør at jeg føler at jeg har en betydning og det er den følelsen som driver meg og er motivatoren for det meste jeg gjør.

 

Hva er det som får deg til å føle seg virkelig lykkelig/fornøyd på jobben?  

Jeg er veldig glad i å se ting man har jobbet for materialisere seg. Når et bygg plutselig har reist seg eller fått oppgradert fasaden sin. Men det jeg kanskje liker aller best er å jobbe i en gruppe som finner et godt og næringsrikt samspill. Jeg elsker å jobbe med mennesker som brenner for finne gode løsninger.

 

Har du noen personlige egenskaper som kommer spesielt godt med i denne bransjen?

I rollen som prosjektleder er det viktig å sette seg inn i og forstå kundens behov og ønsker. Jeg tror jeg er en god lytter, og det kommer godt med i jobben min i dag. Jeg forsøker å se ting fra kundens perspektiv og forankre dette videre i prosjektgruppen. Jeg liker også å jobbe strukturert, som jeg tror er en fordel i veldig mange yrker, men kanskje spesielt i et slikt yrke som mitt. Som prosjektleder er det jeg som lager og sørger for at systemer følges, så da vet jeg at ting blir så ryddig som jeg ønsker.

 

Hva er det morsomste du har vært med på i jobbsammenheng?

Det er nok flere ting, men jeg var veldig stolt da jeg som betongteknolog designet en tungbetong som skulle beskytte omgivelsene mot røntgenstråling fra et strålingsrom som skulle brukes til store dyr, som bl.a hester. Vi importerte sterkt jernholdig stein fra Nord-Sverige, mikset og målte alle mulige egenskaper. Sammen med fabrikkoperatørene lagde vi en helt egen prosedyre for produksjon og frakt av denne betongen som veide nesten tre ganger så mye som tradisjonell betong. Da var det veldig morsomt å se at all planleggingen ga resultater og at alt gikk på skinner på støpedagen.

 

Hva fyller du fritiden din med når du ikke holder på med betong?

Jeg er mamma til tvillinger på 4 år, så fritiden min går stort sett med til å henge med på deres strabaser, men på en ideell dag er jeg helst på topptur på randoneè. Det er nok den aktiviteten som gir meg aller mest påfyll av alt som er godt. Utenom det er jeg glad i å klatre og det meste som har med ski å gjøre. Med en økende travelhet i hverdagen finner jeg avkobling gjennom yoga, og har drevet med det en god stund nå.

 

Du er en engasjert person, nestleder i YBN og en viktig pådriver for å bygge nettverk for unge personer i bransjen. Hvorfor er du engasjert i faglig foreningsarbeid og hva gir det deg personlig?

Jeg liker veldig godt den muligheten det har gitt til å få innblikk i andre sider av bransjen vår og det å bli kjent med så mange engasjerte mennesker. Det er også en stor fordel at man får muligheten til å påvirke bransjen vår og å gjøre en forskjell. Siden vi har kunnskap om og jobber med et så viktig bygningsmateriale føler jeg at det er spesielt viktig for oss i betongbransjen å være fremoverlent og jobbe med kontinuerlige forbedringer. Det er det gøy å være en del av!

Del saken