Månedens betongprofil

Månedens betongprofil er en positiv, optimistisk og løsningsorientert RIB med høy arbeidskapasitet. Han har akkurat blitt leder for medlemsgruppa i Østfold. Les om hans interessante vei inn i betongbransjen og bli kjent med månedens betongprofil Karl-Jørgen Kristiansen.

Kan du fortelle hvilken stilling du har og litt konkret om hva du jobber med på en vanlig arbeidsdag?

Kort fortalt, rådgivende ingeniør bygg (RIB) hos Multiconsult. Akkurat nå jobber jeg som prosjekteringsleder for Statnetts transformatorstasjon sammen med Equinor for elektrifisering av Melkøya. Jeg er også engasjert i flere prosjekter for å sikre  god byggbarhet og en smidig byggeprosess. Jeg er også leder for kompetansenettverket for konstruksjonsteknikk med nesten 500 konstruksjonsteknikkere i Multiconsult, samt at jeg er veileder for en masteroppgave ved NMBU som skriver om eksplosjon i transformatorsjakter. I tillegg er jeg er leder for bedriftsidrettslaget for Multiconsult Østfold.

Karl Jørgen på stand på NMBU

Hva er din bakgrunn og hvordan fattet du interesse for betong?

Har alltid hatt interesse for betong og med en far i betongbransjen så er det ikke overraskende, men på ingen måte gitt.

Det var litt tilfeldig at jeg havnet i byggebransjen. Etter videregående ante jeg ikke hva jeg skulle bli når jeg ble stor, men likte tall, så jeg startet på revisorstudiet. Det var utrolig kjedelig og jeg var skolelei, så jeg hoppet av og jobbet på den lokale Kiwibutikken i hjembygda Skiptvet. Der ble jeg spurt av en av kundene om jeg ikke kunne tenke meg å jobbe for hans firma med fuging. Vips var jeg i byggebransjen. Etter mange år som fuger så bestemte jeg meg for å sette meg på skolebenken igjen. Jeg hadde nå funnet ut at jeg liker byggebransjen godt og ville ta en bachelor og starte som entreprenør. Det var på høgskolen i Østfold den genuine interessen for betong virkelig ble vekket til live. Parallelt med studiene fikk jeg jobb på skolens betonglabb hvor jeg trykket terninger og skrev rapporter. Etter endt bachelorstudiet var jeg fortsatt sugen på mer kunnskap og hadde også fått en forkjærlighet til betong og konstruksjon. Valget falt naturlig på NTNU hvor jeg tok en master i prosjektering av konstruksjoner. Jeg skrev faktisk masteroppgave om trekonstruksjoner og hvordan en kan skjøte store limtretverrsnitt, etter å ha satt meg så grundig inn i trekonstruksjoner så var valget enkelt, jobb med betong du Karl-Jørgen. Jeg husker også godt min tidligere foreleser, Inge Eeg, som også skal ha deler av æren for min betonginteresse, han sa det så fint: Vi bygger ikke med ved!

Etter studiet har jeg jobbet i Multiconsult. Her har jeg hatt mange ulike og spennende roller. Jeg har vært innleid for å undervise på høgskolen i blant annet konstruksjonsteknikk og betongteknologi. Jeg har hatt veldig god nytte av min praktiske bakgrunn. Når man jobber i et så stort firma som Multiconsult så er det kun deg selv som setter begrensningene.

Pappas første betongbil

 

Sten Kristiansen og Karl-Jørgen Kristiansen venter på betongen

 

Hva liker du ved jobben din og hva er det som driver deg?

Det å kunne skape verdier for kunden er viktig! Klare å se kundens behov, levere deretter og få bekreftelse på at det en gjør er bra. Det er utrolig givende og gøy. Også må jeg nevne at det er utrolig motiverende å jobbe med så mange flinke mennesker. Det gir meg selvtillit å sitte i møter å påta oss oppgaver, fordi jeg vet at det finnes kompetanse i organisasjonen til å løse alle utfordringer.

 

Har du noen personlige egenskaper som kommer spesielt godt med i denne jobben?

Jeg elsker å jobbe og har et motto: Alltid på jobb! Jeg liker å være tilgjengelig for kunden og kollegaer. Det er ofte en liten avklaring som kan utgjøre stor forskjell for fremdriften. Det skal ikke stå på meg. Også er jeg ekstremt nysgjerrig, så jeg liker å få med meg det som skjer og ha oversikt. Jeg har inntrykket at de rundt meg ser på meg som en «gladgutt» som alltid er positiv, har høy arbeidskapasitet,  optimist og løsningsorientert.

 

Hva er det meste spennende/morsomste du har vært med på i jobbsammenheng?

Det er jo noe spennende og morsomt hver dag, men det jeg kanskje husker som mest fascinerende var gliden på TWEL (Troll West Electrification) Da var vi til stedet på byggeplass under utførelsen av gliden, det var utrolig spennende. Det å ha hovedansvaret for prosjekteringen av betongen under glid er noe eget. Det ringte faktisk fra byggeplass klokken 22 en kveld, da flyr det en del tanker igjennom hodet. «Heldigvis» var det bare krana som hadde stoppet, så de lurte på tiltak dersom en skulle kjøre av formen.

Gliden på TWEL

 

Hvorfor tror du det er bra å engasjere seg i foreningsarbeid slik du har gjort i Norsk Betongforening?

Jeg er veldig takknemlig for muligheten jeg har fått til å være leder for medlemsgruppen i Østfold. Gjennom involvering i foreningsarbeid får en muligheten til å lære mer om sitt fagfelt og holde seg oppdatert på de nyeste trendene og utviklingen innen betongbransjen. Det gir en mulighet til å utvide sitt eget kunnskapsnivå og utvikle seg faglig. I tillegg gir foreningsarbeid en unik mulighet til å knytte kontakter og bygge nettverk med andre profesjonelle innen samme bransje. Dette kan føre til muligheter for samarbeid, erfaringsutveksling og karrieremuligheter.

 

Hva fyller du fritiden din med når du ikke holder på med betong?

Fritid? Hva er det? Jeg er jo sivilingeniør, neida. Jeg holder faktisk på å ta en deltidsmaster i organisasjon og ledelse, så det går jo litt tid til det. Når jeg summerer opp så har jeg faktisk ganske mange hobbyer: Squash, kajakk, ski, golf, sykling, skyting, båt og motorsykkel. Jeg har nok et litt høyt energinivå og er dårlig på å kjede meg. Jeg pleier å si: En kan ikke bare ha det gøy, en må kose seg litt også!

 

På alpetur med Multiconsult

Del saken