Månedens betongprofil

Du hørte henne kanskje entusiastisk fortelle om 18 bruer på 19 km vei under Norsk Betongdag i år. Møt Månedens Betongprofil Hilde Marie Horpestad.

Denne dama er laget av like deler ordenssans, bein i nesa, entusiasme, skaperkraft og drive. Hun elsker å bygge i betong og gir alltid det lille ekstra.

Kan du fortelle hvilken stilling du har og litt konkret om hva du jobber med på en vanlig arbeidsdag?  

Jeg jobber i Kruse Smith Anlegg som anleggsleder. Det innebærer et overordnet ansvar for drift av anleggsplassen, derav planlegging av ressurser og produksjon. En arbeidsdag hos meg består av tilrettelegging for produksjonen som vi har planlagt. Prosessen med å sikre arbeidsgrunnlag til planlagt produksjon er en av oppgavene jeg liker godt i jobben min. Dette sikrer vi med å gjennomgå grunnlaget som foreligger. Her ser vi om planen er optimal og om produksjonen kan igangsettes. Anleggslederen er også ofte en del av linjeansvaret i  kvalitet – vi må være beviste på kvaliteten som skal leveres og hvilken utførelse metode som sikrer dette, HMS – vi skal ha alle trygt hjem hver dag og Ytre Miljø – miljøet rundt oss skal vi ivaretas og når det er mulig velges alternative materialer i produksjonen som reduserer vårt CO2 avtrykk.  Jeg har med andre ord en allsidig jobbhverdag med mange gode samarbeidspartnere.  

     

Hva er din bakgrunn og hvordan havnet du i betongbransjen? 

Som liten fikk være med og plukke kiler og andre småting en 10-12 åring er i stand til under bygging av nytt fjøs. Mitt første ansvar var å pusse et kumlokk laget av restbetong. Siden den dagen fikk jeg lyst å jobbe i byggebransjen. Jeg gikk allmennfag på videregående skole, så videre til universitetet i Stavanger hvor jeg studerte til en bachelor i konstruksjonsmekanikk. Etter universitetet jobbet jeg hos en Jærsk entreprenør med totalentrepriser for offentlige byggherrer. Noen år senere kom muligheten for jobb i konstruksjonsavdelingen i Kruse Smith Anlegg.  

I Kruse Smith Anlegg har betonginteressen blitt større og vokser videre i et kunnskapsrikt betongmiljø. 

 

Hva liker du ved jobben din og hva er det som driver deg? 

Jeg liker å jobbe i team, at vi alle sammen har ulike kvaliteter og egenskaper som gjør at vi kan løse det meste av problemer og utfordringer som kommer. Jeg ser på anleggsplassen som et puslespill hvor rammen er satt av tilbudsteamet og produksjonsteamet og vi må finne de brikkene som er nødvendig for å fylle puslespillet på best måte. Dette grunnlaget gir oss muligheten til å bygge: maksimalt med bro, fordelt på kortest mulig tid, til lavest mulig kostnad.  

Har du noen personlige egenskaper som kommer spesielt godt med i denne jobben? 

Jeg skrev bacheloroppgave om kommunikasjon på byggeplassen. Dette er noe jeg er veldig opptatt av og jeg passer på å kommunisere tydelig og dele informasjon. Det er veldig sjeldent i vår bransje at informasjon er skadelig. Jeg er selv en person som må vite hvorfor jeg skal gjøre noe. Kommunikasjon om årsak for ulike prosesser i produksjon er viktig. Er det for eksempel valgt en betong på grunn av egenskapen (fasthet, karbonavtrykk eller annet) så tror jeg det er fordelaktig å kommunisere hvorfor man har valgt denne.  

Hva er det meste spennende/morsomste du har vært med på i jobbsammenheng? 

Byggingen av 4 ILM broer etter hverandre på E39 Kristiansand Mandal er noe av det morsomste til nå. Jeg har vært med å bygge 4 av 7 broer i Norge av denne typen. 2 over drikkevannet til Kristiansand og 2 over dagens E39, Søgne-elva og lokal fylkesvei. Det er meg bekjent ingen som tidligere har skjøvet ILM-bro over trafikkert europavei i Norge. ILM byggingen var nytt for flere og vi jobbet sammen for å finne gode løsninger. Vi gikk fra å produsere 30 meter bro på 16 dager til 10 dager. Vi fikk optimalisert materialforbruket i brofabrikken og fant stadig nye metoder for å effektivisere.

Hva fyller du fritiden din med når du ikke holder på med betong? 

Fritiden blir brukt til turgåing sammen med en langhåret Collie med navn Pelsen. Pelsen er under opplæring i golf, men foreløpig har han ikke forstått at den hvite ballen ikke skal lekes med. Så det golfes etter at morgenturen er unnagjort i helgene. Mens jeg er ute i naturen eller på golfbanen så sviver det en 3D-printer hjemme. Det printes mye forskjellig. I disse tider printers det ulike pepperkakeformer. Dinosaurer og enhjørning er de store favorittene blant mottakerne (og produsenten..) 

 

Ellers fylles dagene med ulike prosjekter hjemme sammen med samboer. Nå planlegges det også neste års sommerferie. Det blir norgesferie med Jotunheimen som et av reisemålene. 

Del saken