Månedens betongprofil

Denne månedens betongprofil er en rådgivende ingeniør som er kreativ, allsidig og nerdete på den gode måten. Bli bedre kjent med Joanna Markowska!

Joanna Markowska ser verdien av å engasjere seg i bransjearbeid, både som en del av en felles dugnad for å løfte bransjen men også for egen utvikling sin del. Hun har derfor akkurat blitt komitemedlem i internasjonal komite og hun er Norsk Betongforening sin representant i Young Members Group i fib.

Kan du fortelle hvilken stilling du har og litt konkret om hva du jobber med på en vanlig arbeidsdag?  

Jeg jobber som rådgiver innen byggeteknikk i COWI. Her er jeg involvert i alt fra høyspentanlegg og trafostasjoner til vanlige bygninger. Arbeidet innebærer design, dimensjonering og funksjonsbesrivelser. En spennende del av arbeidet er muligheten til å finne kreative og rasjonelle løsninger på tilsynelatende komplekse problemer. I tillegg til tradisjonell prosjektering av nybygg, har vi i COWI et stadig økende fokus på rehabilitering og ombygging av eksisterende konstruksjoner – noe som byr på nye og spennende problemstillinger å bryne meg på. Muligheten til å være en muliggjører for det grønne skiftet hos COWI er noe jeg brenner for.  

Hva er din bakgrunn og hvordan havnet du i betongbransjen og i COWI i Bergen? 

Jeg studerte Bygg- og miljøteknikk ved Teknisk Universitet i Gdańsk, Polen.  Det var professorenes kunnskap og ferdigheter som inspirerte meg til å spesialisere meg i betongkonstruksjoner. Både Krystyna Nagrodzka-Godycka og Marek Wesołowski smittet meg med sin lidenskap for betong. Med deres støtte fikk jeg etter hvert en mastergrad med utmerkelse og hovedpremien i konkurransen for beste diplomoppgave innen konstruksjonsteknikk i Pommern. 

Med et rykende ferskt vitnemål i bagasjen flyttet jeg til Bergen og jobbet et par år med prosjektering av trafostasjoner og koblingsanlegg. I høst gikk turen videre til COWI på jakt etter nye faglige utfordringer. 

Hva liker du ved jobben din og hva er det som driver deg? 

Jeg trives med tverrfaglig koordinering og 3D modellering. Utypiske problemer og gode faglige diskusjoner er alltid en vitamininnsprøytning. Muligheten til å jobbe med flinke ingeniører gir meg motivasjon til å forbedre meg selv og levere sterke resultater. 

 

Har du noen personlige egenskaper som kommer spesielt godt med i denne jobben? 

I løpet av studiene holdt jeg tegne- og malekurs for ungdommer som forberedte seg til arkitektstudier. Det bidro til utvikling av en stødig hånd, evnen til å lage raske skisser, åpensinnethet og kreativitet. En god tegning sier mer enn 1000 ord, og det tar bare et øyeblikk å forstå den.  

Jeg også lærte å fange opp problemstillinger og forenkle komplekse utfordringer gjennom tegning. Dette er kanskje min største fordel. 

Hva er det meste spennende/morsomste du har vært med på i jobbsammenheng? 

Etter tredje året på studiet hadde jeg sommerjobb på en byggeplass i Gdynia, Polen. Jeg jobbet som assisterende byggeleder, med ansvar for kvalitetssikring av armerings- og betongarbeider. Men det var mer som en lekeplass enn jobb! Utover arbeidsoppgavene, konkurrerte vi i armeringsbinding, jeg ble vist hvordan man betjener en gravemaskin og løp rundt på byggeplassen for å hjelpe landmålere. Jeg lærte veldig mye og ble overbevist om at byggebransjen var fremtiden for meg. 

  

Hva fyller du fritiden din med når du ikke holder på med betong? 

Når jeg ikke jobber med betong, da maler jeg den! På fritiden driver jeg med akvarell- og akrylmaling. Mine favorittema er dyr, planter og arkitektur. Gjennom malingen lærer jeg å studere selv de minste detaljene. Jeg kan tilbringe timer helt fortapt i prosessen mens jeg lytter til jazz eller soulmusikk. 

Jeg arrangerer også akvarellkurs i Bergen. Det gleder meg å dele kunnskapen og lidenskapen min med andre – spesielt med barn. De minste er vanligvis modigere og prøver nye og kreative løsninger på egenhånd. 

       

 

Del saken