Betongtavlen
Her er årets Betongtavlefinalister!
Betongtavlen deles ut av Norsk Betongforening og Norske Arkitekters Landsforbund og er en utmerkelse som gis til byggverk i Norge hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.
Her er de 3 finalistene:
Ambassaden:
Den tidligere amerikanske ambassaden ble tegnet av den anerkjente, amerikanske arkitekten Eero Saarinen (1910-1961), og stod ferdig i 1959. Da ambassaden ble flyttet fra Henrik Ibsens gate til Huseby i 2017, ble bygningen samtidig fredet av Riksantikvaren, og kjøpt av Fredensborg AS. Våren 2018 ble det gjennomført et parallelloppdrag for transformasjon, rehabilitering og utvidelse av det fredete bygget.
Prosjektet omfatter et moderne kontorbygg med 400 arbeidsplasser, møterom, konferansefasiliteter, treningssenter og flere serveringssteder. Uteområdet, som tidligere var sperret av med høye sikkerhetsgjerder, er nå tilgjengelig for allmennheten og er blitt et attraktivt byrom.
Byggherren har hatt fokus på å synliggjøre bygningenes opprinnelige kvaliteter, og legge til rette for ny bruk på en måte som tilpasser seg ånden i det tidligere ambassadebygget. Et helt nytt og moderne teknisk anlegg er «usynlig» integrert i det eksisterende bygget.
Fasaden er utformet av bærende prefabrikkerte elementer i mørk betong med tilslag av Larvikitt. Fasaden er helt unik, og det er ikke funnet lignende noe annet sted. Derfor er også rehabiliteringsprosjektet unikt, og krevde utforskning og utprøving med fagekspertise fra hele verden. Ved rehabilitering av betongen ble skader mekanisk utbedret og hele fasaden slipt for hånd.
Under den fredete bygningen er det etablert en ny kjeller for å gi plass til et konferansesenter, i tillegg til tekniske arealer og et helautomatisk parkeringsanlegg. Omtrent 16.500 kubikkmeter fast fjell er tatt ut. Bygningen stod på provisoriske stålkjernepeler, mens fjell ble pigget, saget og sprengt bort, og den nye kjelleren støpt. I det historiske interiøret var det utstrakt bruk av tegl, travertin, terrazzo og overflater av stucco lustro, en materialpalett som også er videreført.
- Byggherre: Fredensborg AS (HIG48 AS)
- Arkitekter transformasjon: Lundhagem og Atelier Oslo
- Bevaringsarkitekt: Erik Langdalen arkitektkontor
- Byggteknisk rådgiver: Bollinger+Grohmann Ingeniører
- Betongleverandører: Heidelberg Materials Betong og Unicon
Høyblokka i regjeringskvartalet:
Høyblokka- Erling Viksjøs regjeringsbygg fra 1958 som ble brutalt skadet under terrorangrepet 22 juli er nå renovert, og er en del av det nye regjeringskvartalet som er under oppføring. Renoveringen har bestått i en omfattende tilbakeføring og ivaretakelse av Viksjøs naturbetong men også en omdanning Høyblokka til et funksjonelt og moderne kontorbygg. I den nye Høyblokka tydeliggjøres det hvordan naturbetongen opprinnelig er benyttet gjennomgående i hele bygget.
Her er både eksponerte betongoverflater, bærende konstruksjoner og fasadene i naturbetong renovert og gjenskapt både som plaststøpt betong og prefabrikkerte elementer. Kunstelementene av blant andre Pablo Picasso, Carl Nesjar og Inger Sitter er renovert og kommer igjen til sin rett.
Av hensyn til forskjell i produksjonsforutsetninger ble plasstøpt og prefabrikert naturbetong utført på to forskjellige måter og til dels med bruk av forskjellige materialer, selv om sluttproduktet skulle være tilsvarende hverandre og opprinnelig utseende. Gjenskapelse av metoden i seg selv og tilpasning for å etterlikne eksisterende utseende har krevet betydelige ressurser hos alle deltakende aktører.
Renoveringen løfter frem Viksjøs arkitektur og nyskapende betongbruk, ivaretar og utforsker en historisk produksjonsmetode og omdanner et historisk bygg til et moderne og funksjonelt regjeringsbygg.
- Byggherre: Statsbygg
- Arkitekter: Team Urbis, Nordic Office of Architecture sammen med Haptic architects AS
- Byggtekniske rådgivere: Team Urbis, Dr. Ing. A. Aas-Jacobsen
- Entreprenør: Skanska Norge
- Prefableverandør: Spenncon
Kunstsilo:
Kunstsilo er en tidligere kornsilo på Odderøya i Kristiansand som er forvandlet til et moderne og nyskapende kunstmuseum. Prosjektet revitaliserer en historisk bygning og setter en ny standard for hvordan betong kan brukes i moderne arkitektur og kulturformidling. Den originale kornsiloen fra 1935, tegnet av Korsmo og Aarsland Arkitekter og som fikk Houens fonds medalje i sin tid, er blitt omgjort til et moderne kunstmuseum uten å rive den historiske bygningen.
Arkitekturen til Kunstsilo balanserer det industrielle med det moderne. Den opprinnelige funksjonalistiske stilen er bevart og fremhevet gjennom restaurering av betongveggene, samtidig som nye elementer er lagt til for å gi bygningen en estetisk oppdatering. Den spektakulære «katedralen» inne i bygget, skapt ved å rive 20 meter med siloanlegg under en hengende betongkonstruksjon, gir en imponerende romfølelse og fungerer som hjertet i museet. De eksponerte betongveggene, som er bevart og restaurert, viser både byggets historiske verdighet og den moderne kunstens kraft. Glassveggene i hele bygget gir et innblikk i storrommet fra alle vinkler, noe som skaper en visuell forbindelse mellom besøkende og kunsten.
Transformasjonen fra kornsilo til kunstsilo er av et høyt teknisk nivå både med hensyn til prosjektering og utførelse og omfatter både rehabilitering av den opprinnelige konstruksjonen og nybygging. Arbeidet har bestått i forsterkning av fundamenter langs yttervegg og en ny betongglid på utsiden av eksisterende silo som stiver av bygget og oppgraderer konstruksjonene til dagens standarder. I tillegg er det «sydd inn» et bjelkelag 20 meter over bakken som bærer den resterende øvre delen av sylindrene.
Transformasjonen omfatter også et nybygg på fem etasjer, som inkluderer museum, kontorer og en skybar med 360-graders utsikt over byen. Spesialbygde elementer som den store kunstheisen og de spesialtilpassede rommene for digitale utstillinger viser en teknisk sofistikasjon som møter de høyeste kravene for moderne museer.
- Byggherre: Stiftelsen Kunstsilo
- Arkitekt/Designer: Mestres Wåge Arquitectes, BAX og Mendoza Partida
- Byggtekniske rådgivere: Rambøll Norge og Degree Of Freedom
- Entreprenør: Backe Sør
- Betongleverandør: Ribe Betong
- Prefableverandør: Heidelberg Materials Prefab
Betongtavlen deles ut av Norsk Betongforening og er en utmerkelse som gis til byggverk i Norge hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.
Tidligere vinnere av Betongtavlen:
2023 Villa Bygdøy og Nydalsbrua
2022 Pir Ålesund
2021 Enebolig i Sandnes
2020 Deichman Bjørvika
2019 Under og Teglen
2018 Bukkekjerka
2017 Holmestrand stasjon
2016 Utsikten Gaularfjell og Knapphullet, Vesterøya Sandefjord
2015 Gulli bru, Kongsvinger og Kimen kulturhus, Stjørdal
2014 Villa Holtet/Larsen
2013 Selvika rasteplass
2012 Trollstigplatået – Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen
2011 Midtåsen skulpturpark, Sandefjord og Bjørvikatunnelen, en del av Operatunnelen
2010 Smykkeskrinet – Utdanningforbundets Konferansesenter
2009 Nasjonalmuseet arkitektur
Betongtavlevinnere oversikt 1961-2008