Betongtavlefinalister 2022

Trysfjordbrua på E39, kontorbygget Pir i Ålesund og surfer-annekset U121 i Lofoten er årets tre betongtavlefinalister. Prosjektene spenner vidt i sin bruk av betong, men demonstrerer hvordan betong som materiale løser svært forskjellige oppgaver i vårt samfunn.

Finalist nr. 1: Surfe-låven i Lofoten 

Unstad ligger på nordsiden av Vestvågøy i Lofoten. Stranden her er kåret til en av verdens beste surfesteder og tiltrekker seg surfeentusiaster fra fjern og nær. Ikke så rart at noen blir så glad i stedet at de vil ha et eget sted å være.  

Der det før sto en sliten og medtatt låve er det nå kommet et nytt, lite bygg. Rødmalt som låven, og formen er ganske så lik. Men inne bak betongskallet er det et trivelig og lunt anneks, med soveplasser, kontorpult og hjemmekino. Utsøkt og røft på samme tid. 

Betongkonstruksjonen er plasstøpt med bordforskaling. Utvendig er den rødmalt, men på innsiden er den ubehandlet. Forskalings- og støpearbeidet er pertentlig utført, med fine nyanserte overflater som resultat. Her har den lokale entreprenøren og betongleverandøren vært grundige i sitt oppdrag. 

Bygget preges av en godt gjennomtenkt og effektiv planløsning, med høy kvalitet på materialer og utførelse. Utvendig er det også laget benker i plasstøpt betong, med integrert belysning. Alt dette i godt samspill med et rehabilitert hovedbygg. Her er alt lagt til rette for aktive dager med kort gangavstand til surfestranda. 

Arkitekt for prosjektet er HALLSTEIN, entreprenør og betongleverandør er Lofot Entreprenør AS og rådgivende ingeniør er DIFK – Dipl.Ing. Florian Kosche. 

 

         
Foto: Knut Åserud

 

Finalist nr. 2: Moderne kontorer ved kaikanten 

Ålesund er en by med sterk identitet. Samtidig har byutviklingen etter krigen ikke alltid bidratt til å gjøre byens innbyggere stolte. Med byggingen av Pir har byen fått et nytt og moderne kontorbygg, sentralt ved kaia. Med sin røde og fasetterte fasade så markerer det seg tydelig, men fargen spiller godt på lag med fargepaletten i jugendbyen.  

Pir har publikumsvennlige lokaler mot gateplan, og kontorlokaler med særegen og hyggelig atmosfære i øvrige etasjer; både store leietakere som Sunnmørsposten og et advokatkontor, men også tidsriktige dele-kontorer med mye fellesarealer.  

Pir har en alminnelig indre oppbygging med betongsøyler og hulldekker. Det som skiller bygget fra kontorbygg flest er de røde fasadelementene, også disse i betong. De er fasetterte i overflaten, og skaper en god rytme og balanse – men også detaljer som skifter uttrykk med sol og regn. Elementene er presist utført med fine overflater, og de er produsert i Hjørungavåg og dermed et kortreist og lokalt produkt. 

Bygget representerer på mange måter det hverdagslige, samtidig som det er utført med omtanke for detaljer.  

Arkitekt for Pir er Mad arkitekter i samarbeid med Sandbakk og Pettersen Arkitekter AS. Byggherre er Idungården og byggteknisk rådgiver er Tømmerdal Consult. Ålesund bygg er entreprenør, med PEAB K. Nordang som betongentreprenør. Spenncon har levert betongelementene.  

 

         
Foto: Kyrre Sundal

 

Finalist nr. 3: En litt lettere motorveibro 

Ny E39 vest for Kristiansand forkorter reisetiden betydelig for store strekninger. Nå står 19 kilometer ny vei klar for trafikk etter fire års byggetid. Av flere bruer skiller Trysfjordbrua seg ut med 534 meters lengde over Trysfjorden. Brua er bygget som fritt-fram bygg, og prosjektingeniørene og entreprenøren strakk seg langt for å lage en effektiv konstruksjon som også skulle ha reduserte klimagassavtrykk. 

Et av grepene var å bruke en lettere betong i dekket. Stein ble erstattet med Leca, og for å løse støpetekniske utfordringer med dette utviklet prosjektet egne løsninger for å få betongen fram til forskalingen.  

Et annet grep var å ikke bygge to parallelle bruer, men én enkelt konstruksjon. Det ga rom for raskere framdrift og bedre estetikk. Et tredje grep var innsvingte bæresøyler. Denne optimaliseringen ga mindre betongbruk og en mer tiltalende form.  

Prosjektering er utført av Norconsult i samarbeid med Aas-Jakobsen AS. Byggherre er Nye Veier AS og byggteknisk rådgiver er Norconsult, AF Gruppen er entreprenør med Kruse Smith Anlegg som betongentreprenør. Betongen er levert fra Ribe Betong.


Foto: AF-Gruppen
         
Foto: Vetle Houg

Del saken